H εταιρεία μας, μετά την 3τή επιτυχή μελέτη -διαμόρφωση των Παπαστράτειων συγκροτημάτων (εργα PPP1-PPP2-PPP3) στην περιοχή του Αγ.Διονυσίου του Πειραιά, επιλέχθηκε να αναλάβει τη φυτοτεχνική μελέτη του Πύργου του Πειραιά. Σε αυτή τη νέα πρόκληση όλη η ομάδα των γεωπόνων μας με μελετητή το Θεόφιλο Σωτηρίου Γ.Π.Α. θα δώσει τη δική της πράσινη πινελιά στη νέα ζωή του πύργου.

Ο Πύργος του Πειραιά, το κτήριο – σύμβολο της πόλης, θα αποκτήσει «ζωή», 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του. Η κοινοπραξία της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ ανέλαβε να το μετατρέψει σε συγχρονο κτίριο γραφείων και εμπορικών χρήσεων. Νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού των όψεων αναδείχθηκε το γραφείο PILA.


Ο Πειραιάς ανήκει στα βασικά στοιχεία της δομής του Αττικού τοπίου ενώ είναι ευνοϊκά τοποθετημένος στον αστικό ιστό και μπορεί να αναλάβει, νέες δραστηριότητες και ρόλους, συμβάλλοντας στη συνεκτική ανάπτυξη της Αττικής. Το κέντρο του Πειραιά αποτελεί ένα από τα συζυγή κέντρα του δίπολου Αθήνας- Πειραιά, συγκεντρώνει πληθώρα λειτουργιών εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας, ενώ διατηρεί προνομιακή σχέση με τη θάλασσα σε επίπεδο αστικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, καθώς και σε επίπεδο αναπτυξιακής δυναμικής.

Σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό λιμένα της χώρας και στην καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά εντοπίζεται το ιστορικό κτήριο του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου, ονομαζόμενο και «Πύργος του Πειραιά», το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της περιοχής. Ο Πύργος του Πειραιά με ύψος 84 μέτρα είναι το ψηλότερο κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά και το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο της Αθήνας. Ο αρχικός σχεδιασμός του πραγματοποιήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Αλ. Λοΐζο.

Ο Πύργος του Πειραιά, το κτήριο – σύμβολο της πόλης, θα αποκτήσει «ζωή», 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του, αφού ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και κατακυρώθηκε στο σχήμα της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά εκτιμάται στα 50 εκατ. Ευρώ και αναμένεται άμεσα η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η βιώσιμη αξιοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η παράλληλη ανάδειξη του κτηρίου ως τοπόσημο.

Η ένταξη του στον αστικό ιστό και στην καθημερινότητα της πόλης θα επιτευχθεί, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη λειτουργία του.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου. Στο ισόγειο θα λειτουργήσουν περίπου 6.500 τ.μ. εμπορικές χρήσεις, χώρος εστίασης στον 19 ο και 20 ο όροφο και στο υπόλοιπο κτίριο θα δημιουργηθεί ένα από τα πιο σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα της χώρας.

Επιπλέον, δίδεται έμφαση στην ανάπλαση της «Εγκάρσιας Στοάς» που διασχίζει το οικόπεδο, μεταλλάσσοντάς την σε «εμπορικό δρόμο». Εκτός της «εγκάρσιας στοάς», λόγω της λειτουργίας καταστημάτων στο ισόγειο του κτηρίου, αναμένεται αυξημένη κίνηση και στην περιμετρική στοά στη βάση του, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία ενός ζωντανού εμπορικού κυττάρου στην περιοχή.

Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό του κτηρίου προκειμένου να ικανοποιούνται οι νέες χρήσεις, έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Οι απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED είναι πολύ αυστηρές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, αλλά και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται.

COPYRIGHT ΒΥ ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ 2016 - WEBDESIGN BY ΑΒΟUTNET